Realitățile Noului București

În mod obiectiv, poate, singura realizare a mandatului lui Nicușor Dan este blocarea construcțiilor. Realitățile Noului București se reduc la suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale aferente Sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6. Suspendarea sau anularea a fost cererea expresă și imperioasă a lui Nicușor Dan. A fost un fel de demers pe persoană fizică, cosmetizat printr-o retorică useristă. Evident, în opinia lui Nicușor Dan, demersul a fost justificat, moral, normal și trebuia să se întâmple pentru a pune în ordine dezvoltarea Bucureștiului. Din punctul meu de vedere, un adevărat joc de lumini și umbre pe care Nicușor Dan îl vinde cetățenilor.
Date și nu propagandă ieftină

Trecând peste propaganda tipic useristă a lui Nicușor Dan, industria construcțiilor și, implicit, cea a tranzacțiilor imobiliare se reflectă în PIB. De ce? Din simplul fapt că taxele și impozitele plătite reprezintă venituri la PIB. Exact. Acel PIB care asigură finanțarea serviciilor publice. De la educație și până la sănătate. Cu titlu de exemplu, în 2018 – 19,5 miliarde lei, 2019 – 21,7 miliarde lei, 2020 – 26,3 miliarde lei, 2021 – 27,8 miliarde lei. Datele statistice demonstrează că firmele care activează în București pe cele două componente generează aproximativ 30% din valorile prezentate.
Mai mult, în anul 2021 construcțiile și tranzacțiile imobiliare au avut o contribuție directă la formarea PIB-ului de aproximativ 13%. De asemenea, cele două industrii generează un impact semnificativ și direct și pe orizontală. Adică, am în vedere achizițiile de materii prime, mărfuri, servicii, dar și achiziția de terenuri, clădiri, echipamente etc. Adică, din nou, contribuție directă la PIB.

Analistul Iancu Guda aprecia faptul că „estimarea pierderilor pentru veniturile fiscale este de 17,2 miliarde de lei pentru perioada 2022-2026„. Ce înseamnă această sumă? Mult. De la termoficare și până la investiții în spitale.

Efectele perverse ale deciziei lui Nicușor Dan

Fără să țină cont de aceste realități lipsite de orice culoare politică, Nicușor Dan a decis (nu știm cum, de ce și cu ce scop!) a decis să îngroape acest lanț trofic. Decizia lui are implicații majore. Așa cum am arătat mai sus, implicațiile economice sunt evidente.
Însă, discutăm și despre efecte de ordin social. În lipsa construcțiilor noi, oferta pe piață a fost afectată și, prin urmare, prețurile au crescut. În mod evident impactul se resimte și în ceea ce privește dezvoltarea orașului și calitatea vieții în mediul urban. Sunt importante pentru bucureșteni. Pentru Nicușor Dan nu reprezintă nimic în afară de realitatea noului bucurești.
De asemenea, investitorii imobiliari, în lipsa unui climat favorabil, au migrat. Cu ei pleacă și taxele pe care le plăteau. Cine pierde? Cetățenii, dar și PIB-ul. Exact! Acel PIB care are nevoie de resurse pentru a asigura serviciile publice. Oricare ar fi numele lor, sunt servicii publice destinate cetățenilor. Dar, pe Nicușor Dan nu îl interesează. Nici pe el și nici pe ai lui useliști. Ei au o singură grijă consultanță și sănătate. Nu sănătatea cetățenilor sau servicii de sănătate. Ci, administrarea…

În loc de concluzie

Nicușor Dan, aflat sub semnul propagandei și a narativelor false, dar și în zodia incompetenței, a reușit performanța de a îngropa un domeniu de activitate care genera venituri. De ce? Cu ce scop? Pentru cine? Nimeni nu știe! Poate doar el. Cert este că restul (cetățenii!) resimt impactul acestei „performanțe”…
Nicușor Dan, oricât ai încerca să cosmetizezi adevărul, realitatea este una singură: nu numai că nu ai nicio performanță, dar distrugi. Tot ce visezi noaptea (sau ziua), pui în aplicare. Nici măcar o secundă nu te întrebi care sunt implicațiile pentru comunitate. Cu siguranță că pentru tine și „ai tăi”, deciziile sunt bune. Însă, pentru bucureșteni și comunitate, impactul este devastator. Noul București din capul tău a devenit un fel de junglă în care maimuțele sunt la butoane…

Lasă un răspuns:

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Site Footer