Iluzionism dâmbovițean sau… șarlatanie?

Probabil că fiecare dintre noi își amintește spectacolul pus în scenă de David Copperfield. Sau, poate, de Iosefini. Or Verdini. În fine, iluzioniști. Adică, maeștrii unei arte a spectacolului ce delectează audiența cu punerea în scenă a unor trucuri sau prin crearea unor iluzii aparent imposibile, prin utilizarea unor mijloace naturale. Adică, mai pe scurt, în cazul iluzionismului, toată lumea știe că este vorba de un truc pe care încearcă să îl identifice. În timp ce, în cazul șarlataniei, este vorba de minciună, de înșelătorie.

De ce am ales să vorbesc despre iluzionism dâmbovițean sau șarlatanie? Am fost forțat. De chiar iluzionistul dâmbovițean… Nicușor Dan. Cunoscut sub numele de scenă… Primaru’.

Ce a mai făcut Primaru’? Pentru bucureșteni… nimic. Pentru administrație… haos. Deci, săptămâna trecută, presa a devoalat câteva dintre magiile lui. Prima magie este că Primaru’ este în același timp și primar, și director general al unor administrații municipale. Asemenea broscuței din poveste, se transformă în ce vrea el. Și, semnează decizii. Pentru el, înseamnă normalitatea de tip… nou. Pentru restul oamenilor corecți înseamnă încălcarea… legii.

Însă, Primaru’ a mai creat un precedent. Vă mai amintiți cum, în urmă cu câțiva ani, politicieni de teapa lui Nicușor Dan urlau din toți rărunchii că nu știu ce primar cumpără panseluțe la prețuri exorbitante? Ei bine, Nicușor Dan a reinventat termenul de „a fi chibzuit”. Și, dintr-o semnătură, într-un moment de profundă lipsă de inspirație, a decis că Noul București are nevoie de mai multe verde… uscat. Și, a ieșit la cumpăraturi. Și, a fost obligat de instanța de judecată să achite factura incompetenței sale. 317000 euro pentru 2 copaci. Este adevărat că factura este pe prostia din mintea lui întunecată. Însă plata se face din bugetul Bucureștiului, și nu al Noului București.

Și plata asta nu ar fi singura. A mai fost obligat să plătească 40.000 de lei. Amenzi pentru că nu a vrut să semneze certificate de urbanism în termenul… legal. Evident, tot din banii bucureștenilor. Și lista poate continua. Cu autobuze…

În fond, când Primaru’ greșește, plătește…bucureșteanul, nu? Doar este primarul lui.

Și, un fel de bonus, pentru angajările consilierilor personali – despre care umblă vorba că nu ar prea fi călcat pe la birou – s-a deplasat… DNA. Adică Direcția Națională Anticorupție!

Mai circulă o vorbă prin București, nu prin Noul București, că Primaru’ a mai făcut o magie. Cică ar fi schimbat – printr-o decizie de primar – unul sau mai multe caiete de sarcini aferente unor licitații. De ce? Probabil că magia viza desemnarea unor parteneri de… iluzionism. Iluzionism sau….?

Mă întreb: dacă tot se vrea a fi un magician, nu ar prea să facă un act de iluzionism ca să dispară din Bucureștii și să apară în Noul București? Dacă ar fi un magician, ar putea. Însă cum el este doar un simplu…, nu poate. Nu poate nici măcar asta! Dar, e bine că mai avem doar 3 ani. Și ăștia vor trece…

Lasă un răspuns:

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Site Footer