Nu este nicio problemă. Este doar… dezastru!

Zilele trecute, o știre a făcut senzație. Și nu era vorba despre încetarea conflictului militar din Ucraina. Nici despre apa caldă devenită… caldă. Nicidecum. Știrea viza anularea Planului Urbanistic General al Bucureștiului (PUG), aprobat în anul 2000, expirat în 2010 și ținut în viață pe perfuzii timp de 12 ani.

Reacția lui Nicușor Dan a fost promptă. Așa cum ne-a obișnuit de ceva vreme. Promptă și nu prea logică. Însă promptă. Nicușor Dan spune, într-un interviu, că nu este nicio îngrijorare, nu are niciun efect juridic. Nimic senzațional până aici. Pe Nicușor Dan nu îl mai sperie nimic. Nici șobolanii din București, nici vegetația ce a acaparat parcurile, nici măcar interesele obscure din zona spitalelor. Nimic. Pentru Nicușor Dan, impostura și lipsa de proiecte reprezintă o normalitate. Normalitatea lui. Însă, la finalul intervenției publice, același Nicușor Dan adaugă faptul că dacă PUG-ul rămâne anulat este dezastru, oricine poate construi ce vrea. Adică, nu este nicio problemă. Este doar un… dezastru. Adică, un dezastru la fel de mare cum este Nicușor Dan pentru bucureșteni.

Prin urmare, raționamentul lui Nicușor Dan (sau lipsa lui!) se înscrie în aceeași logică imbatabil. Aceeași logică care l-a determinat să suspende planurile urbanistice ale sectoarelor municipiului București în februarie 2021. Cu ce scop? Pentru a se finaliza actualizarea PUG. Însă, surpriză! Aveam să aflăm că tot Primarul General (adică, Nicușor Dan!) nu a permis proiectantului noului PUG să lucreze. De ce nu a permis? Pentru că nu va plăti niciun ban pe această lucrare.

Cine este proiectantul care lucrează la actualizarea PUG? Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București. Adică, niște obosiți și triști ale căror studii și expertize pe domenii nu se ridică la nivelul lui… Nicușor Dan. Evident că este un sarcasm. Însă, este de noaptea minții ca tocmai cel care și-a petrecut ultimii 15 ani făcând tot posibilul să blocheze proiectele publice de infrastructură ale Bucureștiului (penetrația Berzei-Uranus, pasajul Lacul Morii, pasajul Basarab, pasajul Casa Presei Libere, pasajul Doamna Ghica etc.) să îi conteste pe specialiștii de la Universitatea de Arhitectură. Este o nouă mostră de impostură și cinism. Este, de fapt, o nouă mostră de… Nicușor Dan.

Cum s-a ajuns la anularea PUG în instanță? Din cauza lui Nicușor Dan. De ce? Pentru că, în litigiile care privesc anularea planurilor urbanistice zonale ale sectoarelor, Nicușor Dan, în loc să le apere, așa cum îi cerea fișa postului său de Primar General, el a complotat cu reclamanții și i-a ajutat în mod activ să obțină anularea unor hotărâri ale Consiliului General al Municipiului București. Este vorba de planuri urbanistice prin care sunt reglementate și fundamentate obiective de investiții publice de câteva miliarde de euro în întregul București (extinderea rețelei de metrou și de tramvai, modernizarea străzilor secundare, construirea unor artere moderne de circulați și pasaje supra și subterane, școli, grădinițe, creșe, bazine, complexe sportive, parcaje supra și subterane, etc).

Nicușor Dan s-a prezentat personal în instanță (deși PMB plătește sume exorbitante pe onorarii avocațiale) ca să solicite judecătorului anularea planurilor urbanistice prin care s-au aprobat obiectivele de investiții publice pe care ar fi trebuit să le implementeze PMB, primăriile de sector și chiar Guvernul (de exemplu, Cartierul de Justiție, proiect finanțat de Banca Mondială). Adică, nu numai că are pretenția de a fi specialist în arhitectură, mai noi are competențe și în zona științelor juridice.

Ținând cont de cele prezentate, ar fi rezonabil să ne imaginăm faptul că și în litigiul de față el a fost de acord cu poziția reclamantului și a trimis o cerere instanței prin care a solicitat admiterea acțiunii și anularea PUG? Ipoteza pare plauzibilă, deoarece exact așa a procedat în alte procese cu impact covârșitor asupra dezvoltării urbanistice și economice a Bucureștiului, provocând pierderi uriașe bugetului public, investitorilor privați și chiar simplilor cetățeni.

Ce urmează acum, este greu de spus. Pur și simplu legea românească nu a luat în calcul apariția unui primar care să nu se preocupe de actualizarea Planului Urbanistic General și care să urmărească în mod constant blocarea oricărui proiect de dezvoltare, în special a proiectelor publice.

Dar, cum spunea Nicușor Dan din (stră)fundul gândirii sale, nu este nicio problemă. Este doar un… dezastru. La fel ca el. Un dezastru pentru bucureșteni!

Lasă un răspuns:

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Site Footer