Aroganțe și PUZ-uri: ”Primarul General trebuie să fie un garant al respectării legislației în vigoare și de bună credință. Chiar dacă se numește Nicușor Dan”

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, nu încetează să-i uimească pe bucureșteni. Parcă și-a propus să rămână în mentalul colectiv drept “primarul care spune lucruri trăznite”. Sau, poate, restul lumii nu are capacitatea să înțeleagă profunzimea vorbelor pe care, dezlânat și fără vlagă, le rostește în cadrul conferințelor de presă. Conferințe de presă ce se vor a fi adevărate modele de urmat pe linia… transparenței. Și, chiar a unei comunicări…eficiente.

Însă, problema este mult mai profundă. Până la urmă, Primarul General nu trebuie să fie un excelent comunicator. În fond, există instituția purtătorului de cuvânt. Dar, Primarul General trebuie să fie un garant al respectării legislației în vigoare. Trebuie să fie un bun administrator. Trebuie să fie și transparent în adevăratul sens al cuvântului. Și, mai trebuie să fie, și de bună credință. Chiar dacă se numește Nicușor Dan.

Din păcate, însă, Nicușor Dan dă dovadă de orice. Mai puțin de transparență, bună credință, respectarea legii.

În ședința de Consiliu General i-am adresat o întrebare legată de controversata decizie cu privire la anularea PUZ-urilor de sector, dar și în ceea ce privește “mandatul de reprezentare” pe care el, în calitate de Primar General, îl are, potrivit legii, în relație cu instituțiile Statului Român, mandat acordat de Consiliul General. În cazul de față, cu Tribunalul București.

Cu o nonșalanță periculoasă a subliniat faptul că el respectă legea, mormăind chestiuni pe lângă subiect. Însă, locurile stau pe dos. Pentru Nicușor Dan respectarea legii înseamnă o nouă… aroganță. Respectarea legii se traduce prin interpretarea ei. O interpretare lipsită de transparență care generează ilegalități.

Deci, o primă întrebare legitimă este “care lege respectă Nicușor Dan?” Legea junglei, poate. Petru că dacă ar fi respectat, cu adevărat, legea, atunci ar fi trebuit să cunoască, el sau “și lui”, prevederile art. 3 din Hotărârea CGMB nr. 393 din 8 decembrie 2020, prin care se stipulează clar faptul că pentru fiecare acțiune în parte Primarul General solicită un mandat din partea Consiliului General. Acest lucru nu s-a întâmplat.

Mai mult, prin poziția exprimată și asumată de Primarul General (adresa 3913 din 31.05.2021 și 3954 din 02.06.2021), adresele acestea nu numai că nu apără interesele Consiliului General, dar ajută reclamantul să câștige, încălcând, astfel, prevederile art. 2 din Hotărârea CGMB nr. 393.

Deci, unde este respectarea legii? De fapt, nu este! Este la fel ca apa… caldă! Mai grav este că aroganțele domnului Nicușor Dan pe linia respectării legii sunt semnalate chiar de colegii de coaliție. Chiar Prefectul Capitalei susținea recent că nu s-a respectat legea în ceea ce privește delegarea atribuțiilor către city manager cu ocazia ședinței de aprobare a bugetului.

De la începutul mandatului, Nicușor Dan face tot felul de aroganțe. Dacă în primele luni se puteau încadra în categoria “primar atipic”, acum sunt exemple de “cum nu trebuie să fie un Primar” sau “Primar de coșmar” cu transparență… redusă.

Lasă un răspuns:

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Site Footer